Brengt de wet arbeidsmarkt in balans ook echt balans?

De nieuwe wet, afgekort onder de naam WAB, hoort volgens de Minister balans te brengen in de arbeidsmarkt. Kort samengevat betekent de WAB het volgende:

  • De arbeidsduur voor tijdelijke contracten gaat van 2 naar 3 jaar. Maar er mogen nog maar steeds 3 contracten in die periode worden geboden. De bekende 7,7,6 (maanden) zal dan wel 12,12,11 of 7,12,16 worden.

Toch best lastig om voor tijdelijke contracten te geven, zeker als ze zo lang duren. Het wordt googelen met getallen. Of dit nu het vertrouwen wekt bij de kandidaat die men graag wil gaan aannemen, ik betwijfel het.\

 

  • De Transitievergoeding gaat in vanaf de 1e dag

Prima om kandidaten te helpen als het even niet meer lukt, bij het vinden van een nieuwe passende baan. Deze verantwoordelijkheid past bij een goede werkgever. In de praktijk voorzie ik veel discussie over deze vergoeding omdat bedrijven verschillen van mening over de rechten die medewerkers achteraf menen te moeten claimen. En de manier waarop we afscheid gaan nemen van medewerkers wordt weer een beetje schimmiger? In mijn optiek is er maar een doelgroep die hiervan zal profiteren, dat zijn de advocaten.

 

  • Nieuwe en hogere WW premie voor flexcontracten

Het maakt niet veel meer uit of de flexkracht een tijdelijke overeenkomst krijgt via de werkgever, volgens eerder genoemd punt 1) of dat deze in dienst is van een uitzendbureau. Feit is dat de werkgeverspremie voor de WW 5% hoger zal liggen voor elk type flexcontract, dan voor een vaste medewerker. Of werkgevers daarmee meer mensen, sneller een vast contract zullen geven?

 

  • WAB-payroll staat nu in de wet

WAB payroll betekent dat de medewerker die via een payrollbureau wordt gedetacheerd, exact dezelfde arbeidsvoorwaarden zal krijgen als een medewerker in eigen dienst. Een prima regel, die overigens via de inlenersbeloning al lang werd gevolgd, om verschillen in de organisatie kleiner te maken. Feit is wel dat veel uitzendorganisaties niet in staat zijn het eigen bedrijfspensioen aan te bieden. De Minister gaat nog komen met voorstel om dit op te lossen. Tot die tijd mag het vertrouwde STIPP pensioen worden aangeboden. En payroll is nu eindelijk een wettelijk fenomeen.

Veel veranderingen, maar of ze ook daadwerkelijk de voordelen voor de arbeidsmarkt gaan opleveren, waag ik te betwijfelen. Wel leggen wij u graag uit wat dit voor u en uw organisatie in 2020 gaat betekenen.

Voor meer informatie belt u naar 038-4674200 of gaat u naar de contactpagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print

Maak een afspraak

Chantal Lubbers

We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden en kansen.

Andere nieuwsberichten

Detacheren – waarom ook niet deel 8!

Je bent erover uit dat je tijdelijk extra personeel nodig hebt. Maar nu twijfel je, kies je dan voor detachering of payrolling? En wat is eigenlijk het verschil? Dat leggen we je uit in dit blog. Hoewel deze begrippen soms door elkaar worden gebruikt, verschillen ze namelijk wel degelijk. De overeenkomst tussen detacheren en payrollen is dat er sprake is van een derde partij, het payrolling- of detacheringsbureau. Deze derde partij neemt onder andere de werkgeversrisico’s als ziekte en arbeidsongeschiktheid op zich.

Lees meer
personeel & ondernemen

Wakkerliggers over personeel – Hoe vind ik personeel?

Een veelgenoemde wakkerligger voor ondernemers en leidinggevenden; het vinden van personeel voor een openstaande functie. Wat zet je in het functieprofiel en de vacature? En hoe zorg je voor een groot bereik? Je wilt natuurlijk graag dat jouw team zo spoedig mogelijk wordt versterkt met een enthousiaste nieuwe werknemer! In deze blog geven we je daarom tips voor het vinden van een geschikte kandidaat.

Lees meer

Detacheren – waarom ook niet deel 7!

Bij detachering ‘leen’ je een opgeleide werknemer van een derde partij; het detacheringsbureau. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee, waaronder minder financieel risico voor jou als opdrachtgever. Een detacheringsbureau beschikt over een grote database met specialisten. Op basis van jouw voorkeuren maakt het bureau een selectie van geschikte kandidaten.

Lees meer

Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact met ons op.

hartelijk dank voor je aanvraag!

Je ontvangt van ons een mail met de download van het whitepaper.

Met vriendelijke groet,

 

Bernhard Nanninga | Hoofd omdenker