Corona en de (inclusieve) arbeidsmarkt

Los van Corona, zit de wereld wel heel vreemd in elkaar op dit moment. Waar de één worstelt om boven of gezond te blijven, weet de ander van gekkigheid niet hoe hij alles moet organiseren. Eenzelfde vergelijking kunnen we maken voor de arbeidsmarkt in Nederland. En zeker die van de inclusieve medewerkers.

Mismatch in de arbeidsmarkt
Waar veel ondernemers mensen naar huis hebben moeten sturen, hebben anderen werk teveel. Zij huren uitzendkrachten in om al het werk te kunnen verzetten. En dan ligt het voor de hand om én te kijken naar een uitruil van mensen én de vergeten doelgroep aan te spreken.

En geen van beiden is waar! Als je veel werk verzet moet hebben omdat er veel opdrachten zijn, met name in de technische en huiselijke sferen, dan spreekt het bijna voor zich om dan ook de toppers uit de markt te halen. Laten die nou net niet thuis zetten! Dus zien we een ontzettende mismatch in de arbeidsmarkt. Een tekort aan technisch vaardige mensen, een overschot aan vriendelijk horecapersoneel en alle thuiszitters komen niet (meer) aan bod.


Arbeidsmarkt anders na corona?

Als Hoofd Omdenker van BC Group is het mijn taak ondernemers mee te nemen in deze markt. Maar hoe dan? Een medewerker omscholen kost veel te veel tijd! En dan gaat die ook weer weg als corona over is. En de thuiszitters hebben al helemaal geen ervaring.

Klopt allemaal! En toch….Denken we nu écht dat na corona de arbeidsmarkt anders wordt? Oké, de medewerkers in de horeca gaan weer aan de slag. Maar het tekort aan technisch vaardige mensen zal blijven. We leiden eenvoudigweg te weinig jongeren op voor de handenvakken. Alsof het vies is om je handen vuil te maken.


Juist nu investeren!

Omdenken betekent dat we NU moeten investeren in ontwikkeling van mensen met een afstand en jongeren en ook de omscholers niet moeten vergeten. Juist nu investeren, betekent op lange termijn loyale en betrokken medewerkers. Juist nu, anders hebben we ze straks ook niet.

Rest alleen nog de vraag, waar haal ik ze dan vandaag? Laat dat nou net onze passie zijn. Wil je betrokken kandidaten? Kijk dan eens onze pagina over het aannemen van een werknemer met arbeidsbeperking. Of op de site van Werkcoöperatie de Middencirkel, een project waar BC Group van harte haar medewerking aan verleent.

Overigens ook de ontwikkelvragen van bestaande medewerkers pakken we graag aan met onze HR dienst training en ontwikkeling.


Sparren?

Maar je mag me ook bellen om eens te sparren: 038-4674200 of via het contactformulier.

 

Bernhard Nanninga
Hoofd Omdenker BC Group HR-Diensten, Zwolle

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print

Maak een afspraak

Bernhard Nanninga

We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden en kansen.

Andere nieuwsberichten

personeel & ondernemen

Wakkerliggers over personeel – Hoe vind ik personeel?

Een veelgenoemde wakkerligger voor ondernemers en leidinggevenden; het vinden van personeel voor een openstaande functie. Wat zet je in het functieprofiel en de vacature? En hoe zorg je voor een groot bereik? Je wilt natuurlijk graag dat jouw team zo spoedig mogelijk wordt versterkt met een enthousiaste nieuwe werknemer! In deze blog geven we je daarom tips voor het vinden van een geschikte kandidaat.

Lees meer
personeel & ondernemen

Wakkerliggers over personeel – Hoe behoud ik mijn personeel?

Eén van de meest benoemde wakkerliggers voor managers; hoe behoud ik mijn personeel? Veel managers zien het personeel net zo snel vertrekken als dat ze gekomen zijn. In dit blog geven we verschillende tips voor het behouden van personeel. De belangrijkste voorwaarde voor het behouden van personeel? Waarmaken wat je belooft.

Lees meer
personeel & ondernemen

Wakkerliggers over personeel – 4 tips voor het evalueren van personeel

Om jouw personeel gemotiveerd te houden en waar nodig bij te kunnen sturen is evalueren erg belangrijk. Toch zien veel werkgevers en managers op tegen evaluatiegesprekken. Bij een goede voorbereiding en de juiste evaluatievorm is dit helemaal niet nodig. Het klassieke jaarlijkse evaluatiegesprek, waarbij volledig gefocust wordt op het verleden is niet meer van deze tijd. In deze blog geven we je 4 tips voor een positieve en effectieve evaluatieprocedure.

Lees meer

Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact met ons op.

hartelijk dank voor je aanvraag!

Je ontvangt van ons een mail met de download van het whitepaper.

Met vriendelijke groet,

 

Bernhard Nanninga | Hoofd omdenker