Wakkerliggers over personeel – Hoe behoud ik mijn personeel?

Eén van de meest benoemde wakkerliggers voor managers; hoe behoud ik mijn personeel? Veel managers zien het personeel net zo snel vertrekken als dat ze gekomen zijn. In dit blog geven we verschillende tips voor het behouden van personeel. De belangrijkste voorwaarde voor het behouden van personeel? Waarmaken wat je belooft.

Zorg voor betrokkenheid bij je werknemers

De ‘Employee Experience’, ofwel de totale beleving van een werknemer, blijkt een belangrijke factor voor de overweging om bij het bedrijf te blijven of te vertrekken. Het is voor werknemers belangrijk dat zij serieus genomen worden. Dit kun je als manager bereiken door duidelijk te communiceren en de werknemers te betrekken bij zowel grote als kleine besluiten. Ook het tonen van transparant leiderschap is erg belangrijk voor het creëren van betrokkenheid bij jouw werknemers. Transparantie zorgt voor een op samenwerking gerichte werkcultuur. Binnen deze cultuur kiezen werknemers eerder voor loyaliteit aan het bedrijf, dan voor hun eigen zekerheid. Meer betrokken werknemers zijn daarnaast over het algemeen productievere werknemers. Inzetten op betrokkenheid is daarom erg belangrijk.

Aantrekkelijke secundaire voorwaarden en mogelijkheden tot ontwikkeling

Goede primaire arbeidsvoorwaarden zijn uiteraard van essentieel belang voor een werknemer. Toch gaat het de werknemers over het algemeen niet per definitie om de hoogte van het salaris. Ook de secundaire voorwaarden én de mogelijkheden tot ontwikkeling zijn erg belangrijk. Denk bij goede secundaire arbeidsvoorwaarden bijvoorbeeld aan flexibel werken. Tegenwoordig wordt er steeds meer thuis gewerkt. En niet alleen omdat het moet, ook omdat mensen ervan overtuigd zijn dat ze thuis productiever kunnen werken. Andere secundaire voorwaarden zijn bijvoorbeeld een lunch van de zaak of een bonus. Naast secundaire voorwaarden vinden werknemers ook de mogelijkheid tot groei en ontwikkeling erg belangrijk. Dit kun je realiseren door bijvoorbeeld opleidingen of trainingen aan te bieden. Een andere optie, met relatief lage kosten, is het wisselen van functie of taak. Als een werknemer aangeeft meer energie te krijgen van andere taken, kan dit een goede optie zijn. Wanneer je binnen het huidige bedrijf al jouw capaciteiten in kunt zetten, is er weinig op zoek te gaan naar een andere baan!

Geef en vraag feedback van je werknemers

Om je te kunnen ontwikkelen is het krijgen van feedback van groot belang. Dit kan positieve feedback zijn, bijvoorbeeld na een succesvol verlopen project. Het regelmatig belonen en complimenteren van werknemers heeft een positieve invloed op personeelsbehoud. Toch is het daarnaast belangrijk ook regelmatig verbeterpunten te noemen. Op deze manier krijgt je werknemer de mogelijkheid te groeien. Laat werknemers daarnaast weten dat ook jij open staat voor feedback. Op deze manier creëer je een zogenaamde feedbackcultuur. Jouw werknemers voelen zich vrij hun mening te geven aangezien feedback en eerlijkheid gewaardeerd worden. Hierdoor wordt de tevredenheid en het moreel van de werknemers vergroot, waardoor zij minder snel vertrekken. Lees ook eens ons andere blog over het evalueren van personeel.

 

Weten wat we voor jouw onderneming kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print

Maak een afspraak

Ronald Hilberdink

We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden en kansen.

Andere nieuwsberichten

personeel & ondernemen

Wakkerliggers over personeel – Hoe vind ik personeel?

Een veelgenoemde wakkerligger voor ondernemers en leidinggevenden; het vinden van personeel voor een openstaande functie. Wat zet je in het functieprofiel en de vacature? En hoe zorg je voor een groot bereik? Je wilt natuurlijk graag dat jouw team zo spoedig mogelijk wordt versterkt met een enthousiaste nieuwe werknemer! In deze blog geven we je daarom tips voor het vinden van een geschikte kandidaat.

Lees meer
personeel & ondernemen

Wakkerliggers over personeel – 4 tips voor het evalueren van personeel

Om jouw personeel gemotiveerd te houden en waar nodig bij te kunnen sturen is evalueren erg belangrijk. Toch zien veel werkgevers en managers op tegen evaluatiegesprekken. Bij een goede voorbereiding en de juiste evaluatievorm is dit helemaal niet nodig. Het klassieke jaarlijkse evaluatiegesprek, waarbij volledig gefocust wordt op het verleden is niet meer van deze tijd. In deze blog geven we je 4 tips voor een positieve en effectieve evaluatieprocedure.

Lees meer
personeel & ondernemen

Wakkerliggers over personeel – hoe personeel werven?

Het is duidelijk; je hebt (tijdelijk) nieuw personeel nodig. Er is meer werk dan je werknemers aankunnen. Of misschien werk je wel alleen en kom je handen tekort. Al snel rijst vervolgens de vraag; hoe doe ik dat eigenlijk personeel werven? Dan heb je twee mogelijkheden; zelf werven of uitbesteden. Wij vertellen je in dit blog meer over deze mogelijkheden.

Lees meer

Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact met ons op.

hartelijk dank voor je aanvraag!

Je ontvangt van ons een mail met de download van het whitepaper.

Met vriendelijke groet,

 

Bernhard Nanninga | Hoofd omdenker